Young Finnish Design uudisti lupaavien huippu-muotoilijoiden työllistymisen

Muotoilijoiden agentuuri Young Finnish Design yhdistää keskenään nousevia muotoilijoita sekä valmistajia. YFD:n lanseeraama ’New Materials, New Designs’ -kilpailu mahdollistaa uusien ekologisten innovaatioiden synnyn matkalla kohti vastuullisempaa muotoilua.

Teksti: Inka Porttila

Kuvat: Young Finnish Design

Young Finnish Designin Elisa Luoto & Heidi Maria Huovinen.

- Suivaannuimme muutama vuosi sitten co-founderini Heidi Maria Huovisen kanssa siihen, kuinka vaikeaa nuoren muotoilijan oli löytää suunnittelemalleen prototyypille valmistajia, sanoo Elisa Luoto, Young Finnish Designin toinen perustaja ja CEO.

Muotoilija-duo kiersi läpi New Yorkin ja Lontoon designmessuja apurahojen turvin. Asiakkaita löytyi, mutta lopulta Luoto ja Huovinen eivät voineet tarjota kiinnostuneille asiakkaille tuotteita, koska valmistajia ei ollut näköpiirissä. Käsissä olivat vain tuotteen ensimmäiset prototyypit.

- Tilanne oli turhauttava. Kaikki se vaiva, mitä näimme sen eteen, että pääsimme osallistumaan designmessuille – apurahahakemukset, oman ständin rakentaminen messuilla, verkkosivut ja valokuvat tuotteista. Lopulta kaikki meinasi tyssätä siihen, että nuorten muotoilijoiden oli lähes mahdotonta löytää valmistajia, Elisa Luoto jatkaa.

Näin sai alkunsa muotoilijoiden agentuuri Young Finnish Design, joka tänä päivänä edustaa 20 kuratoitua nousevaa suomalaista huippumuotoilijaa. YFD yhdistää ja rakentaa siltoja valmistajien ja muotoilijoiden välille, samalla he auttavat nuoria muotoilijoita työllistymään. Innovaatiolla oli kysyntää, tällä hetkellä heidän maililistoillaan on useita satoja muotoilijoita ja instagramissaan tuhansia seuraajia.

- On tärkeätä, että muotoilijat ja valmistajat kuulevat toisistaan. Me pyrimme olemaan se tiedonvälityskanava.

- Usein muotoilija ajattelee, että haluaisi oman luomuksensa juuri sellaisenaan valmistajan mallistoon. Kokemuksemme kautta haluamme YFD:ssä kuitenkin lähteä siitä ajatuksesta, mitä valmistaja on etsimässä. Mihin suuntaan valmistaja on viemässä brändiään ja mallistoaan?

Nämä kriteerit määrittelevät lopulta projektiin parhaiten soveltuvan muotoilijan.

Asun suunnittelija Young Finnish Designer Krista Virtanen.

New Materials, New Designs -kilpailu

YFD:n New Materials, New Designs -kilpailussa etsitään uusia, ekologisia materiaaliratkaisuja neljän valmistajan tarpeisiin. Se on järjestetty yhteistyössä pohjalaisen Natural Indigo Finlandin sekä Brightplus:n kanssa. Kilpailuehdotuksia tuli lopulta valtava määrä, reilu sata kappaletta. Lopulliset voittajat selviävät maaliskuun aikana. 

Idea kilpailuun syntyi yhdessä Natural Indigo Finlandin Pasi Ainasojan kanssa, jonka yritys tuottaa luonnonväriaineita teollisessa mittakaavassa.

Kilpailun ytimenä on tuottaa markkinoille uusia tuotteita, joissa hyödynnetään ekologisia ja kestäviä materiaaleja. Samalla haastetaan valmistajatahoja myös miettimään uusia ekologisia teemoja valmistuksen parissa.

Yksi kilpailun valmistajista on lapualainen Annalan kutomo. Annalalle etsitään kangasvalikoimaan uusia tuoteinnovaatioita.

- Annalan kanssa edustamme vahvasti samoja arvoja. Niissä korostuvat erityisesti suomalainen, laadukas muotoilu sekä eteenpäin katsova yhteistyö muotoilijoiden ja valmistuksen välillä.

- Järjestimme myös vuonna 2020 suunnittelukilpailun, jossa Pohjanmaan Kalusteelle etsittiin uusia tuoteideoita. Sohvakategorian voittajaksi valikoitui Young Finnish Designer Yi-Chiao Tien.

Hänen suunnittelema Cuddle-sohvaryhmä päätyi myyntiin Iskuun. Luoto kertoo, että yhteistyö Pohjanmaan ja Iskun kanssa on merkittävä askel uuden suomalaisen muotoilun esille tuomiseksi.

Young Finnish Designer Yi-Chiao Tien.

Vastuullinen muotoilu

Mitä sitten on vastuullinen muotoilu, jossa otetaan huomioon ekologiset ja kestävät valinnat?

- Sanoisin, että se on pääasiassa sellaista muotoilua, että tuote todella kestää aikaa ja tukee ekologisuutta  – materiaalivalinnat sekä tuotteen huollettavuus otetaan huomioon.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että tuotteita suunnitellaan ja tuotetaan tutkien kestävän kehityksen teemoja sekä tuoden niitä joustavasti suunnittelu- ja tuotantoprosesseihin. Luoto sanoo, että muotoilijalla on velvollisuus kehittää omaa tietotaitoaan ja osaamistaan kestävän kehityksen teemojen osalta.

- Valmistuksen rooli ja materiaalivalinnat ovat yksi tärkeimmistä osista kestävässä tuotannossa, johon muotoilija voi tuoda uutta näkemystä ja sovellutuksia. Näen, että uusien innovaatioiden synnyssä on avainasemassa muotoilijan ja valmistajan välinen yhteistyö sekä kommunikaatio, Luoto sanoo.

Tätä teemaa vahvistaen, YFD luo siltaa muotoilijoiden ja valmistajien välille.

- Teemme päivittäin töitä sen eteen, että olemme perillä valmistajien tulevaisuuden visioista. Näin voimme ratsastaa aallon harjalla ja tuoda markkinoille vastuullista muotoilua yhdessä muotoilijoiden ja valmistajien kanssa, Huovinen ja Luoto sanovat.

Edellinen
Edellinen

Onko Vaasan saariston villityrni Suomen uusi eksoottinen vientituote?

Seuraava
Seuraava

Artikkelisarja: Vesielementti – Pekka Strang