Lankavan kotimainen villalanka on pohjoismaista ultraluksusta

Kaupallinen yhteistyö: Lankava

Suomalainen lampaanvilla on todellinen pohjoismainen luksustuote. Sen pehmeys ja monipuolisuus ovat aivan omaa luokkaansa verrattaessa ulkomaiseen villaan.

Suomalainen lampaanvilla ei myöskään kutita ihoa ja sitä on verrattu jopa ylelliseen merinovillaan. Ainoa ero on, että suomalainen lampaanvilla on hieman paksumpaa.

- Villa on ainutlaatuinen luonnonkuitu, se eristää lämpöä sekä sitoo kosteutta. Kaiken lisäksi se puhdistaa itse itseään esimerkiksi höyrytettäessä, kertoo Lankavan Sanna Peltoluhta, jonka intohimoihin kuuluu myös lampaanvillan kasvivärjäys.

Kauhavalainen käsityöalan yritys Lankava ja Suomen suurin lampaanvillan jatkojalostaja, Pirtin Kehräämö löivät hynttyyt yhteen parisen vuotta sitten. Lopulta tuotekehityksen huippunäytteenä syntyi Lankavalle uusi Villava-tuotesarja. Suomalaisesta lampaanvillasta valmistettua Villavaa löytyy kuudesta eri sävystä – lankaa ei ole värjätty laisinkaan, vaan sävyt ovat villan aitoja.

 - Asiakkaiden pyynnöstä aloimme suunnitella Villava-tuotesarjaa Pirtin Kehräämön kanssa, Peltoluhta kertoo.

 Villavassa yhdistyy useamman kotimaisen lammasrodun villasekoituksia. Kaikki pohjaavat kuitenkin suomenlampaaseen. Pirtin Kehräämö tekee yhteistyötä yli 300 suomalaisen lammastilan kanssa – osa on sopimustuottajia ja osa lampureita. Lankavan Villava valmistuu Pirtin Kehräämön tiloissa.

 - Toimimme vastuullisesti ja annamme lammastiloille myös koulutusta lajitteluun sekä laatuun. On upea työllistää suomalaisia lammastiloja ja tehdä yhteistyötä vastuullisten kotimaisten brändien kanssa. Näin arvokas villa ei mene hukkaan, Pirtin Kehräämön toimitusjohtaja Päivi Hämäläinen sanoo.

Kesän ihanin villitys – kasvivärjäys

Lampaanvillasta on moneksi – mikä olisi herkullisempaa kesäisenä päivänä kuin kokeilla kovassa suosiossa olevaa kasvivärjäystä?

 Synteettiset värit kehitettiin vuonna 1856. Siihen asti kaikki värit esimerkiksi taideteoksiin saatiin luonnonväriaineista.

 Villava-lampaanvilla sopii monipuolisuutensa vuoksi loistavasti kasvivärjäykseen. Käsittelemättömänä se imee hyvin väriä. Kaksisäikeinen Villava on täydellisen ilmavaa kesäneuloksiin.

 - Villavan voi kevyesti pestä saippualla ennen värjäystä, jos haluaa. Varmimpia värejä saa aikaiseksi sipulinkuorista ja kanervasta. Värjätessä kannattaa olla tarkkana, ettei villa huovu, Peltoluhta kertoo.

Hän tykkää liikkua luonnossa ja kerätä sieltä värjäysmateriaalia mukaansa.

 Villava-langan laaja sävypaletti antaa mahdollisuuksia villeillekin värjäyskokeiluille. Esimerkiksi kevään kuuminta neonväriä, Käärijän vihreää voi kokeilla koivun varhaislehdistä ja yhdistää siihen esimerkiksi harmahtavaa lampaanvillalankaa.

 - Lampaanvillan sävy vaikuttaa vahvasti lopulliseen väritulokseen, niillä saa aikaiseksi jännittäviä kokeiluja. Yhdellä väriseoksella syntyy monenlaisia sävyjä, jos pataan laittaa erivärisiä Villava-keriä, Peltoluhta kertoo innoissaan.

Edellinen
Edellinen

Paulig löysi pohjalaista huippu-osaamista – syntyi uusi ekologinen innovaatio

Seuraava
Seuraava

Mattokutomo Malla työskentelee ekologisemman kutomo-teollisuuden puolesta