Kosmisen Lappajärven maadoittava kärnäiitti

Miljoonia vuosia sitten Maata kohti syöksyi valtava asteroidi. Törmäyksen voimasta syntyi Euroopan suurin kraatterijärvi – Lappajärvi. Myös uudet kivilajit saivat syntynsä, tärkeimpänä niistä harvinainen, tummanpuhuva kärnäiitti. 2020-luvulla kraatterin maaperä järisee edelleen.

Teksti ja kuvat: Inka Porttila

Kun harvinaisen kärnäiitin lohkareen halkaisee, sen sisältä paljastuu tummanpuhuvaa impaktilaavaa. Se on syntynyt maahan pudonneen asteroidin iskuvoiman seurauksena – sulaneesta kallioperästä

Valtava, reilun kilometrin mittainen asteroidi lähestyi Maata 78 miljoonaa vuotta sitten. Tämä kosmisella valonnopeudella valjastettu järkäle iskeytyi lopulta Etelä-Pohjanmaalle – kohtaan, jota nykyisin kutsumme Lappajärveksi. Voimakas törmäys tuhosi ympäriltään kaiken elävän dinosauruksineen satojen kilometrien etäisyydeltä. Asteroidin törmäyksen voimasta syntyi lopulta Euroopan suurin kraatterijärvi, Lappajärvi.

- Kraatterista liukenee edelleen Lappajärveen mineraaleja. Järven magnesiumarvot ovat erittäin suuret sekä veden pehmeysarvo on maailman korkeimpia. Lappajärvessä uiminen on kokonaisvaltainen hyvinvointielämys, kertoo Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara.

Voimakas törmäys synnytti myös uusia kivilajeja. Sueviitin, jonka huokoinen koostumus muodostui ilmaan lentäneistä aineksista. Sekä kiehtovan tummanpuhuvan kärnäiitin, jota voi hyvällä tuurilla löytää sukeltaessa Lappajärven syvyyksiin.

Sami Alasara kertoo, että hän on hyödyntänyt kärnäittiiä myös saunan kiuaskivenä. Se sitoo äärimmäisen hyvin lämpöä.


“Onhan se kaikkineen hyvin mielenkiintoinen kivi, jonka aineksista 2,8 % ei ole tältä planeetalta peräisin.”


- Onhan se kaikkineen hyvin mielenkiintoinen kivi, jonka aineksista 2,8 % ei ole tältä planeetalta peräisin, hän jatkaa.

Alasara sanoo silmää vinkaten, että koko tunnettu saunakulttuuri on voinut saada alkunsa juuri Lappajärveltä. Järvellä sijaitsevan Kyrönsaaren edustalta on löydetty geologisissa tutkimuksissa kivikauden aikaisia maakuoppia, joita on saatettu käyttää entisaikojen sauna- tai säilytyskuoppina.

- Minulta ilmestyy uusi kirja Lappajäven syntytarinasta – Kraatterijärven Saunatonttu. Kirja julkaistaan ensimmäisenä Tokiossa, Japanissa. Osin fiktiivinen tarina nivoutuu Lappajärven kiehtovan saunatontun eri arkkityyppien ympärille, hän kertoo.

Pohjoismaisessa kansanperinteessä syntynyt saunatonttu on tullut suomalaisiin uskomuksiin saunan ja tonttutarujen kautta.

Kirja tulee esille myös Business Finlandin Tokiossa sijaitsevaan Metsä-paviljonkiin. Business Finlandin operoima paviljonki sijaitsee Suomen suurlähetystön alueella vuoden 2021 loppuun saakka. Paviljonki on yksi historian merkittävimmistä suomalaisosaamisen vientiprojekteista Japaniin.

Lappajärven törmäystimantit saivat Nasan huomion

Lappajärven alueella on koettu myös kahdeksan erisuuruista maanjäristystä - viimeisin vuonna 2021. Suomen mittaushistorian suurin maanjäristys - Väinön värinä, vavisutti Etelä-Pohjanmaata vuonna 1979.

Pääjäristyksen voimakkuus oli 3,8 Richerin asteikolla ja sen vaikutukset tuntuivat noin 100 kilometrin säteellä. Voimakkaan jyrinän saattelema järistys aiheutti pieniä vahinkoja myös rakennuksille.

Lappajärvi sai 90-luvun lopulla Nasan huomion, kun järvestä löydettiin lastumaisia törmäystimantteja maaperägeologisten tutkimusten yhteydessä. Löytö oli maailmanlaajuisesti kiinnostava. Timanteilla ei kuitenkaan ollut rahallista arvoa, mutta arvokasta tieteellistä huomioarvoa. Lappajärvi oli ensimmäinen Fennoskandian kraattereista, josta törmäystimantteja löydettiin. Lappajärven kraatterin tutkijat dosentti Marjatta Koivisto sekä pitkän ja arvostetun uran geofyysikkona tehnyt Juha V. Korhonen esitelmöivät löydöstään vuonna 1998 Nasan tutkimuskeskuksessa Houstonissa.

Kärnäiitin maadoittava voima

78 miljoonaa vuotta sitten Maahan iskeytyneen asteroidin tarina jatkuu Lappajärven välkehtivässä aallokossa. Narratiivi kirjoittaa uutta lukua lähialueen korutaiteilijoiden käsissä – harvinaisen kärnäiitin muodossa. Kiven, jonka energian sanotaan olevan hyvin maadoittavaa. 

Asteroidit kertovat aurinkokunnan historiasta. Niitä tutkimalla paljastuu, mistä olemme ja, mikä tulevaisuus meitä odottaa. Edelleen asteroidit törmäilevät toisiinsa avaruudessa. Aurinkokunta on jatkuvassa liikkeessä ja muutoksessa – olematta vieläkään valmis.

Tuo kosmisen ikiaikainen energia, miljoonien vuosien takaa on käsinkosketeltavissa kärnäiittiä pidellessä.

Edellinen
Edellinen

Perämeren oma kalaerikoisuus - villimaiva

Seuraava
Seuraava

Lapuan Kankurit – kotimaisen lampaanvillan vastuullinen suunnan-näyttäjä